fotografie :  © kurt van der elst
khouyoul
2018 (première 28 december, Tunis)

Khouyoul is de Tunesische herinterpretatie van horses.

Kabinet k maakt khouyoul op uitnodiging van L'Art Rue. Deze
Tunesische organisatie werd opgericht door Selma en Sofiane Ouissi, broer en zus, beide danser en choreograaf, die samen een parcours aflegden langs Europese huizen en festivals, en die nu, in hun thuisstad Tunis, met de kunsten een tegengewicht willen bieden voor de malaise die over de samenleving hangt. Horses, dat gaat over blind vertrouwen en sociale samenhang, verkondigt volgens hen precies de goede boodschap.

Horses est un spectacle de danse animé d'une énergie indomptable où se rencontrent de jeunes enfants et des adultes. Grands et petits partagent une même ardeur et un même étonnement, mais surtout une confiance mutuelle inébranlable.
Horses parle de l'envie de grandir et de celle de rester enfant, du pouvoir et de la vulnérabilité, du fait de porter et d'être porté. Sur la musique interprétée en live par Thomas Devos et Bertel Schollaert, les danseurs recherchent une symbiose, une alliance singulière avec l'autre, comme un cavalier et sa monture.

Horses speelde sinds de première in november 2016 al bijna honderd keer in binnen- en buitenland en toert nog steeds. De voorstelling wordt alom geprezen; ze is een pleidooi voor zorgzaamheid en samenhorigheid. Khouyoul wordt de allereerste Tunesische dansvoorstelling met kinderen. L'Art Rue is echter niet enkel geïnteresseerd in het eindproduct, maar vooral ook in de implementatie van de kabinet k-methodiek in Tunis. Selma en Sofiane Ouissi willen hedendaagse kunst inzetten als hulpmiddel voor sociale dialoog en ontwikkeling. De focus ligt daarbij op dat deel van de bevolking dat doorgaans moeilijk of nooit in aanraking komt met kunst: kinderen en kwetsbare groepen en minderheden in Tunis.

Met een nieuwe cast van professionele hedendaagse dansers, zes kinderen tussen 8 en 13 jaar oud en drie muzikanten die verschillende typische Tunesische instrumenten bespelen herhalen Joke en Kwint het creatieproces, geschoeid op een Tunesische leest.

 

 


Speellijst
28/12/2018 19u30 4TH Art Theatre Tunis
29/12/2018 19u30 4TH Art Theatre Tunis
30/12/2018 17u 4TH Art Theatre Tunis
01/10/2019 20u Minard Gent
02/10/2019 20u Minard Gent
04/10/2019 00u hetpaleis Antwerpen
05/10/2019 00u hetpaleis Antwerpen
Choreografie Joke Laureyns & Kwint Manshoven
Dans Aya Abid, Nawres Azzabi, Rihem Nefzi, Yassine Nejmaoui, Mohamed Ouissi, Zakaria Ouissi, Sabrina Ben Hadj Ali, Fetah Khiari, Jihed Blagui
Muziek Mahmoud Turki, Imen Mourali, Alaeddine El Mekki
Muzikale coaching Thomas Devos, Bertel Schollaert
Scenografie Dirk De Hooghe, Kwint Manshoven
Licht Lamp&Rage
Algemene en geluidstechniek Mohamed Belkhir
Assistentie Insaf Mejri, Mariem Chakroun
Productie kabinet k & L'Art Rue
Coproductie Théâtre National Tunisien
Met de steun van de Europese Unie, de Vlaamse Gemeenschap & Stad Gent