© 2007 Jeroen Doise.
Acte Gratuit.
2007

Inspiratiebron is hetzelfde thema als de tentoonstelling van het museum Dr. Guislain: 'Voorbij Goed en Kwaad'.


Concept/Choreografie Joke Laureyns & Kwint Manshoven
Dans Ine Braeckman (12), Violet Braeckman (10), Zoë Demoustier (11), Emma Hellebaut (13), Marthe Hoet (11), Lore Snauwaert (13), Flor Van Severen (12)
Scenografie/kostuums Kwint Manshoven
Dramaturgie Mieke Versyp
Lichtontwerp Jeroen Doise
Techniek Jeroen Doise, Bruno Jonckheere
Productieleiding Dieter Lapauw
Productie project van de theaterateliers van Kopergietery
Première 13 april 2007, Kopergietery, Gent


Interview met Joke Laureyns en Kwint Manshoven :
Ons uitgangspunt is een hele reeks associaties bij het begrip 'acte gratuit': punk, brutaliteit, levensdrift, onbezonnenheid, extreme vrijheid, grenzeloosheid, het pure genot van iets te maken en het dan weer kapot te maken. Maar ook: het besef van zinloosheid. Is er een reden om 'goed' te zijn? Waarom moet ik goed zijn, voor wat of voor wie? Dat besef mondt altijd uit in een gevoel van absurditeit.
Een 'acte gratuit' is een daad die waarden, normen, maatschappelijke conventies - het hele 'systeem' zeg maar - op losse schroeven zet. Een daad die het heersende wereldbeeld aan het wankelen brengt. Daarom worden terrorisme en 'zinloos geweld' zo vaak uitgelegd als een 'acte gratuit'.
Toen we dit vertaalden naar de scène, kwamen we uit bij impulsieve, dierlijke, niet doordachte bewegingen. Ook laten we veel grootse bewegingen zien die vertrekken vanuit complete stilstand. Of ongerichte bewegingen: je lichaam wil zich verplaatsen, maar je voeten blijven staan.
We hebben met de kinderen heel wat fotomateriaal bekeken. Dit bleek een vruchtbare manier om het met hen over zo'n abstract thema te hebben.
Het werk van de Amerikaanse fotografe Sally Mann was bijvoorbeeld zo'n inspiratiebron. Voor het album 'Intimate Family' fotografeerde ze haar eigen kinderen. Het zijn portretten die tegelijk brutaal en teder zijn; je ziet omzeggens het engeltje doorheen het duiveltje, en omgekeerd.
Het is opvallend met wat voor een lichtheid de kinderen 'zware' thema's aangaan zoals wreedheid, geweld, terrorisme, het kwade.
Hun leeftijd is niet toevallig gekozen. Tussen 11 en 13 is een schemerzone. Je speelt nog als een kind, maar je bent oud genoeg om te bevatten wat 'goed' en 'kwaad' betekenen en hoe relatief deze begrippen kunnen zijn.
'Acte Gratuit' is geen voorstelling die in eerste instantie wil ontroeren of emotioneel raken. We hopen dat het geheel fascineert, aan het denken zet, in de war brengt.